6.4.2020

Desinfiointiliinat eivät kuulu vessanpönttöön  

kuvituskuvassa vessanpönttö

Koronaviruksen myötä kovassa käytössä olevat desinfioivat puhdistusliinat, kosteuspyyhkeet ja nenäliinat eivät kuulu pönttöön. Vessanpönttöön huuhdellut puhdistusliinat ja muut vastaavat hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan.

Vessanpönttöön laitetut desinfiointipyyhkeet saattavat jäädä kiinni talon putkistoon, jolloin tukos aiheuttaa jäteveden tulvimisen kiinteistöön tai piha-alueelle. Mikäli pönttöön kuulumaton aines pääsee jatkamaan kulkuaan kunnan jätevesiviemäriin, se saattaa aiheuttaa jätevedenpumppaamossa laitteiston rikkoutumista ja jäteveden tulvimista.

Tukoksen poistaminen työllistää turhaan vesihuoltolaitosta. Mikäli tukos on yksityisen kiinteistön alueella, tulee korjauksesta lasku kiinteistön omistajalle.

Vessanpönttöön saa laittaa vain tavaraa, joka varmasti hajoaa vedessä. Käytännössä siis vain ulostetta, virtsaa, pesuvettä ja vessapaperia.

Tunnetko viemärietiketin? Katso pytty.fi:stä viemärin tukkijat ja vinkit niiden välttämiseksi.