23.3.2020

Maailman vesipäivä muistuttaa oikeudesta puhtaaseen veteen

Maailman vesipäivän logo

Tänään vietetään Maailman vesipäivää. Puhdas juomavesi on jokaisen ihmisen oikeus, mutta puhtaan veden yhteydessä on myös puhuttava sanitaation, viemäröinnin, hygieenisten käymälöiden ja yleisen puhtauden merkityksestä osana maailmanlaajuista kehitystä ja hyvinvointia. Kehittämällä sanitaatiota päästään tehokkaammin eroon köyhyydestä, sairauksista ja vähennetään erityisesti lapsikuolleisuutta.

Tänä vuonna teemana on vesi ja ilmastonmuutos. Ilmastonmuutos vaikuttaa veteen: se lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia ja poikkeuksellisen runsaita sateita. Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista.

Me Kouvolan Vedessä pidämme huolta siitä, että asiakkaamme voivat nauttia laadukkaasta talousvedestä sekä luonnonvesien puhtaudesta. Otamme huomioon tulevaisuuden haasteet ja teemme yhteistyötä muiden seudullisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Maailman vesipäivää vietetään 22. maaliskuuta maailmanlaajuisesti. Vesipäivän tarkoituksena on herättää keskustelua globaalin vesiongelman ratkaisemiseksi, jotta mahdollisimman monille voitaisiin turvata yksi ihmisen perustarpeista: puhdas vesi.

Tiesitkö, että

  • Maapallon vedestä 97,5 % on suolaista ja 2,5 % makeaa. Makeasta vedestä suurin osa on lumena tai jäänä. Vain noin 1 % on ihmisten käytettävänä.
  • Puhdas vesi on ihmisoikeus. Silti noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa ja viemäröintiä.
  • YK:n arvioiden mukaan päivittäinen tarve juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen on noin 50–100 litraa. Jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa.

Lisätietoja Maailman vesipäivän sivuilta