20.3.2023

Maailman vesipäivä 2023

kansikuva maailman vesipäivä 2023 artikkelille, jossa kädet pitävät vedellä täytettyä lasipalloa, jonka sisällä maailma kelluu.

Vietämme maailman vesipäivää 22.3.

Vietämme taas vuotuista maailman vesipäivää 22.3.2023 – tänä vuonna halutaan nostaa tärkeinä aihena vesilaitosten talousvedet & jätevesien puhdistus, vastuullinen veden käyttö ja ”pyttyetiketti”, eli siitä mitä saa ja ei saa laittaa viemäriin.

Puhdasta suomalaista vettä

Vesihuolto on meille kaikille välttämätön palvelu. Puhdas vesi ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Esimerkiksi korjausinvestointeihin on tartuttava, jotta puhdas vesi ja toimiva vesihuolto turvaavat suomalaisten arjen jatkossakin.

Suomessa vesihuolto toimii pääsääntöisesti hyvin – Suomessa käytetään erittäin hyvälaatuista talousvettä. Talousvesi on vettä, joka on tarkoitettu kotitalouskäyttöön, kuten juomavedeksi ja ruoan valmistukseen. Suomalainen talousvesi täyttää laatuvaatimukset lähes 100-prosenttisesti.
Lue lisää terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteesta.

Kouvolan Vesi on tehnyt pyttyetikettiin liittyen erilaisia vessapuhuttelu-videoita, joissa opastetaan mitä viemäriin saa laittaa – ja mitä ei.

Katso lisää Vessapuhuttelu-videoita Kouvolan Veden julkaisut-sivulta.

Maailman vesipäivä 2023 teema

Kansainvälisen maailman vesipäivän 2023 teemana on muutoksen nopeuttaminen maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi. Koska vesi on iso osa päivittäistä elämäämme, tulisi kaikkien kantaa oma kortensa kekoon huomioimalla miten vettä tulisi käyttää, kuluttaa ja hallita. Maailman vesipäivän kansainvälisillä sivuilla on mm. lista toimista, miten voit itse osallistua yhteistalkoisiin ja parantaa veden tilannetta omalla alueellasi.

Vinkkilistaan kuuluu mm.

  • Veden säästö: käy nopeammin suihkussa äläkä valuta turhaa vettä esim. hampaita pestessä, tiskatessa ja ruokaa laittaessa.
  • Pidä huolta vesiliitosten kunnosta niin että turhia vuotoja ei ole, älä anna saostussäiliöiden täyttyä yli ja tyhjennä ne ammattilaisen toimesta.
  • Pyttyetiketti – eli pidä huolta että viemäriin ei päädy ruoantähteitä, lääkkeitä, öljyä tai kemikaaleja.

Lue lisää Maailman vesipäivän kansainväliseltä sivulta.

Miten omalla käytöksellä voi vaikuttaa?

Vesilaitosyhditys VVY on kasannut aiheesta liittyvään artikkelin koosteen erilaisista sivustoista, mistä löydät lisää hyödyllisiä ohjeita veden käyttöön.
Lue lisää VVY:n sivuilta.

Ajankohtaista

Kaksi henkilöä kättelee toisiaan

Hankinnat ja kilpailutukset 2024

Uutisoimme kilpailutukset ja hankinnat joiden arvo on yli 100 000 euroa.

Lue lisää