20.6.2019

Vesihuollon yhteistyö toimii erinomaisesti

Teija Suutari, Timo Kyntäjä ja Ari Mikkelä harjoittelemassa toimintaa Kouvolan Veden ja sen yhteistyötahojen häiriötilanneharjoituksessa. Kuva Johannes Wiehn.
Teija Suutari, Timo Kyntäjä ja Ari Mikkelä harjoittelemassa toimintaa Kouvolan Veden ja sen yhteistyötahojen häiriötilanneharjoituksessa.

Viranomaisyhteistyö mahdollisen vesihuollon häiriön sattuessa sujuu Kouvolassa erinomaisesti. Tämä selvisi, kun Kouvolan Vesi ja sen yhteistyötahot harjoittelivat toimintaa talousveden häiriötilanteessa.

Ravikylän alueella ollaan pulassa: vesi- ja viemärijohto ovat rikkoutuneet, ja talousvesi on päässyt saastumaan. Miten toimitaan, jotta asiat saada hallintaan mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti kenenkään terveyttä tai turvallisuutta vaarantamatta?

Tämä oli lähtötilanne, jota Kouvolan Vesi ja sen yhteistyötahot lähtivät selvittämään kesäkuun alussa järjestetyssä häiriötilanneharjoituksessa. Kuvitellussa tilanteessa jouduttiin antamaan alueen asukkaille muun muassa talousveden keittokehotus ja suorittamaan talousvesiverkoston huuhteluita sekä desinfiointia. Samalla harjoiteltiin myös viestintää vastaavanlaisen häiriön varalta.

Tilanteen haltuun ottaminen nopeasti ja organisoidusti, vaati sujuvaa ja tiivistä yhteistyötä eri viranomaisten välillä.

– Tällaiset tilanteet ovat aina uusia ja yllättäviä. Harjoituksessa toiminnan järjestäminen, päätösten teko, suoritukset kentällä sekä tilannekuvasta selvillä olo hoituivat kiireestä huolimatta sekä henkilöstön että kriisiviestintäryhmän osalta erinomaisesti, kertoo toimitusjohtaja Timo Kyntäjä Kouvolan Vedeltä.

– Vaikka toiminta eteni hallitusti ja yhteistyö kaikkien tahojen kanssa sujui erittäin hyvin, antoi harjoitus toki myös ajatuksia kehityskohteista. Näihin aiommekin nyt tarttua, hän jatkaa.

Turvallisuus ja terveys edellä

Kouvolan Vesi vastaa toiminta-alueellaan vesihuollon toimivuudesta. Yhtiöllä on vastuu riskien tunnistamisesta ja niiden ehkäisemisestä sekä niihin varautumisesta. Vesihuollon kehittämisvastuu kuuluu lainsäädännön mukaan myös kaupungille.

– Erityistilanteet voivat edellyttää kunnan toimenpiteitä, jos terveydelliset tai ympäristönsuojelulliset syyt sitä vaativat. Siksi tiivis yhteistyö vesilaitoksen ja kaupungin terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisten kanssa on erittäin tärkeää. Harjoituksessa yhteistyö toimi mielestäni varsin mallikkaasti. Vastuut ja roolit tuntuivat olevan toimijoille selvillä, sanoo turvallisuuspäällikkö Jussi Jokivaara Kouvolan kaupungilta.

Yksi tärkeimmistä yhteistyötahoista vastaavaa vesihuollon kriisitilannetta ajatellen on Kouvolan kaupungin terveydensuojelu. Terveydensuojeluviranomainen on vastuussa talousveden käyttöä koskevien rajoitusten antamisesta. Tavoitteena on terveyshaittojen ehkäisy ja minimointi.  Lisäksi terveydensuojeluviranomaiselle kuuluu tiedottaminen tällaisissa tapauksissa, tavallisesti yhdessä vesilaitoksen kanssa.

– Yhteistyötahot pelasivat harjoituksessa hyvin yhteen. Tunnelma oli koko ajan rauhallinen, Kouvolan Veden toimitusjohtaja otti tilanteen haltuun, ja vesilaitoksen henkilökunta toimi harjoitustilanteessa hyvin, kiittää ympäristöterveyspäällikkö Taru Pyötsiä Kouvolan kaupungin terveysvalvonnasta.

Kouvolan Veden ja kaupungin eri toimijoiden lisäksi harjoitukseen osallistuivat myös Kymenlaakson pelastuslaitos, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Ajankohtaista

Etsimme joukkoomme työnjohtajaa

Jätä hakemuksesi 3.11.2019 mennessä ja tule osaksi Kouvolan Veden toimivaa tiimiä!

Lue lisää

Kouvolan Veden yritysvideo Lähellä sinua

Vesi tulee läheltä sinua – katso video

Kouvolan Veden yritysvideo Lähellä sinua on julkaistu.

Lue lisää