8.4.2022

Valkealan vesitornin saneeraustyöt alkuun

vesitornin ympärille rakennusmies rakentaa saaneerauksen takia telineitä

Kouvolan Vesi saneeraa Valkealassa sijaitsevan Jokelan ylävesisäiliön rakenteet.

Säiliö on alun perin rakennettu Valkealan kunnalle 1976 Perusyhtymä Oy:n toimesta. Säiliön tilavuus on noin 1 600 m³ ja se kohoaa melkein 40 metrin korkeuteen Niinistön harjun laella.

Vesitornin kantavan osan muodostaa säiliötä kantava lieriöjalka, jonka ulkohalkaisija on noin kolme metriä. Liukuvaluna tehdyn lieriön seinämän paksuus on noin 250 mm. Itse säiliö on tuettu jalkaosaan säteittäispalkistolla, joka on puolestaan tuettu vinosauvoilla alempana jalassa olevaan rengaspalkkiin. Vinosauvat ovat teräsbetonielementtipilareita, jotka on tuettu jalan ja sauvojen liitoskohtaan paikallavalettuna pantarakenteena. Säiliö on tehty paikallavalettuna vesitiiviistä betonista.

Kattoa kannattelee vaneriuumapalkit ja vesikate on bitumista. Rakenne on säilynyt alkuperäisenä tähän päivään saakka, lukuun ottamatta vuonna 2017 sattunutta myrskyä, jolloin vesitornin kattorakenteita jouduttiin parsimaan tuulen nostaessa osan katteesta ylös.

Vuoden 2021 kuntoarvio paljasti säiliössä rapautumia sekä korroosion aiheuttamia vaurioita jalan ja vinosauvojen pantarakenteessa, sekä osin muissa kantavissa rakenteissa. Vaikka itse säiliön vesitiiveyttä ei kuntoarviossa tutkittu, päätettiin samassa yhteydessä pinnoittaa alkuperäisessä kunnossa oleva säiliö. Myös säiliöön johtava kulkuyhteys päätettiin siirtää katolta säiliön seinään rakennettavaan käyntiluukkuun.

Urakoitsija Rakennusliike Karjaluoto Oy aloitti kohteen telinetyöt maaliskuussa. Ulkopuoliset rakennekorjaustyöt on tarkoitus toteuttaa kevään – alkukesän 2022 aikana ja katon sekä jalan säiliön sisäpuolinen työosuus kesällä. Koko hankkeen on tarkoitus valmistua syksyn 2022 aikana.

Tilaajan yhteyshenkilö:
Kari Hirvonen
puh. 0400 559 585
kari.hirvonen[a]kouvolanvesi.fi

Ajankohtaista

joulukalenterin taustakuva jossa piirroskuva lumisesta metsämaisemasta

Joulukalenteri on avattu!

Avaa luukkuja päivittäin

Lue lisää

Ihminen kaataa vettä vesikannusta lasiin.

Hintojen tarkistukset vuodelle 2024

Tiedote ja hinnasto vuodelle 2024 julkaistu.

Lue lisää