Valvotusti laadukasta

Kouvolan Veden toimittama talousvesi täyttää viranomaisten asettamat laatuvaatimukset. Talousveden laatua tarkkaillaan valvontatutkimusohjelman mukaisesti.

Talousveden laatuvaatimukset perustuvat kaikkialla Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön antamaan asetukseen, jonka taustalla on EU-direktiivi ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta. Veden laatutekijät jaetaan sitoviin terveydellisiin laatuvaatimuksiin ja veden käyttökelpoisuutta kuvaaviin laatusuosituksiin, jotka koskevat esimerkiksi raudan määrää.

Laboratoriotutkimukset talousveden terveydellisen laadun varmistamiseksi tehdään Kymen Ympäristölaboratorio Oy:ssä Kouvolassa. Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut valvoo laatutarkkailun tuloksia.

Veden laatu toiminta-alueellamme

 Kouvolan VesiRaja-arvo*
Kovuus3,1 °dHei raja-arvoa
pH7,2 6,5–9,5
* Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja
valvontatutkimuksista 1352/2015

Kouvolan talousvesi on pehmeää, eli esimerkiksi astianpesukoneessa ei ole tarpeen käyttää erillisiä suoloja. Veden happamuusaste eli pH on neutraali.

Vesi on parhaimmillaan säännöllisesti käytettynä

Jos vesi seisoo kiinteistön putkissa pitkään, se saattaa lämmetä ja sen laatu laskea muutenkin. Siksi vettä onkin hyvä juoksuttaa erityisesti käyttötauon jälkeen.

Vesijohtoverkoston korjaustöiden jälkeen tai paineen vaihdellessa voi putkista irrota ruostetta tai saostumia, mikä aiheuttaa veden värillisyyttä. Tällaisissa tapauksissa vettä pitää juoksuttaa, kunnes se kirkastuu. Ajoittain voi esiintyä myös maitomaista sameutta, joka on yleensä vedessä olevaa ilmaa.

Talousveden laatu

Lisätietoa talousvetemme hyvästä laadusta löydät pdf-raportista.

Tutustu raporttiin

Tutustu myös

Tyttö istumassa lammen rannalla.

Vastuullista vesihuoltoa

Kouvolan Vesi palvelee toimintavarmasti ja kestävästi – lähellä asiakasta.

Lue lisää

Erilaisia marjoja ja hedelmiä kolmessa vesilasissa

Usein kysyttyä

Vastauksia veteen ja vesihuoltoon liittyviin yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää