11.5.2021
Puhdasta ja raikasta Kouvolan vettä – joka hetki hanasta nautittavaksi
Puhdas vesi kuuluu jokapäiväiseen arkeemme. Juomme vettä, käytämme sitä ruoanlaitossa, peseydymme vedellä sekä pesemme sillä vaatteemme ja astiamme. Jotta raikasta talousvettä on jatkuvasti käytössämme, monta asiaa pitää tapahtua oikein.
Joet ja järvet merkitsevät meille luonnossa näkyvää vettä. Vettä on myös näkymättömissä maan uumenissa vesisuonissa, joita entisaikojen kaivonkatsojat etsivät pajuvitsallaan. Maaperämme on hyvä suodatin, jota voi käyttää järviveden suodattamiseen talousvedeksi.
Oletko miettinyt, millaisen matkan vesilitra tekee ennen kuin se valuu hanasta lasiisi. Ja miten matka jatkuu, kun vesi on tehnyt tehtävänsä. Niinpä, vesi on osa tämän päivän kiertotaloutta, kun se palaa käytön jälkeen puhtaana vesistöön. Tervetuloa vesilitran kilometrien mittaiselle moniaiheiselle matkalle.
Käyttämäsi vesi on lähtöisin pohjavesi-, tekopohjavesi- tai pintavesilaitokselta. Veden käsittely varmistaa sen, että talousvesi on aina laadukasta juomaa. Vesijohtoverkoston ja vesitornien kautta vesi päätyy käyttäjien vesipisteisiin. Kun vesi on käytetty, sen matka jatkuu viemäriverkostoa pitkin jätevedenpuhdistamolle. Monivaiheisen prosessin jälkeen puhdistettu jätevesi ohjataan takaisin luonnon kiertokulkuun.
Puhdasta vettä luonnosta
Kouvolan Vesi tuottaa vuosittain noin 4,5 miljoonaa kuutiota talousvettä. Pääosa siitä tulee Haukkajärven tekopohjavesilaitokselta, missä järvestä pumpattu vesi imeytyy soraharjun läpi pohjavedeksi. Menetelmä matkii luonnon omaa tapaa tuottaa pohjavettä.
Vedenottamoita on yhteensä 14, noin 75 prosenttia vedestä tulee pohja- ja tekopohjavesilaitoksilta, loput Pilkanmaan pintavesilaitokselta. Fluoridin poisto, kalkkikivisuodatus ja UV-desinfiointi ovat tyypilliset prosessivaiheet, joilla veden laatu varmistuu.
Vesitornit (7) ovat oleellinen osa vedenjakeluverkostoa. Ne toimivat vesivarastoina sekä tasaavat paine-eroja yhdessä paineenkorotusasemien kanssa. Oikealla paineella tuleva vesi on osa toimivaa verkostoa ja vesihuoltoa.
Puhtaana luonnon kiertokulkuun
Jäteveden turvallista matkaa Mäkikylän jätevedenpuhdistamolle auttavat verkoston varrella olevat yli 180 jätevesipumppaamoa. Jätevedenpuhdistus sisältää seuraavat vaiheet:
1. Ensin jätevedestä erotetaan välppien avulla kiinteät materiaalit, kuten ruoantähteet. Sen jälkeen jätevedestä laskeutetaan hiekka.
2. Iso osa kiintoaineesta laskeutuu esiselkeytysaltaiden pohjalle, mistä kiintoaines pumpataan sakeuttamon kautta lingottavaksi. Lingottu kiintoaine eli liete lähtee jatkokäsittelyyn.
3. Jätevesi etenee välipumppaamolle, jossa veteen lisätään kalkkia pH:n optimoimiseksi ilmastusta varten.
4. Ilmastusaltaissa tapahtuu typen biologinen hajoaminen pieneliöiden avulla.
5. Jälkiselkeytysaltaissa reunan yli valuva puhdistettu jätevesi jatkaa matkaa Kymijokeen.
Katso alta Kouvolan Veden video: Veden matka.
Jos video ei näy laitteellasi oikein, näet sen myös Youtubesta: https://youtu.be/RiZFe2aGUis