Vesilähde 2024: Vientituotteita Vedestä

Uutisen julkaisupäivämäärä tähän

Vesilähde 2024: Vientituotteita Vedestä

Vesilähde 20241008. Finnish Food Factory Kouvola. Toimitusjohtaja Janne Hirvonen. Kuva Johannes Wiehn.

Teholassa toimivan elintarviketehtaan tärkeä raaka-aine on kouvolalainen vesi. Se matkaa tetroihin ja pikareihin pakattujen tuotteiden mukana kuluttajille ympäri Suomea ja Eurooppaa. 

Finnish Food Factoryn tuotantotiloihin ei mennä ilman käsipesua. Jos kenkien ympärille ei ole viritetty suojapusseja, niiden pohjat saavat vesihuuhtelun. 

Elintarvikealan sopimusvalmistajan tilat ovat entisessä meijerissä Kouvolan Teholassa. Lattiat suorastaan kiiltävät. Onpas siistiä! 

— Samaa on ihmetellyt moni vierailija ja elintarvikeviranomainen, sanoo toimitusjohtaja Janne Hirvonen. 

Yritys on keskittynyt strategisiin kumppanuksiin. Toisin sanoen se valmistaa ja kehittää tuotteita brändien omistajille. Kun asiakas poimii kaupan hyllystä proteiinijuoman tai valmiskastiketta tetrapakkauksessa, saattaa sen valmistuspaikka olla Kouvola. 

— Viennin osuus on kasvanut koko ajan. Nyt myynnistä yli puolet menee Eurooppaan ja Aasiaan. 

Kaslinkin jalanjäljissä 

Viisi vuotta sitten keväällä Tuomas Kukkonen teki Hirvoselle ehdotuksen lomamatkalla. 

— Tuomas suunnitteli Kouvolan Herkun ostamista ja pyysi minua vetämään toimintaa, sanoo Hirvonen, jolla on pitkä kokemus elintarvikealan johtotehtävistä. 

— Ja yhteistä taivalta Tuomaksen kanssa parikymmentä vuotta. 

Hirvonen mietti vain hetken. Saman vuoden lokakuussa hänestä tuli elintarviketehtaan toimitusjohtaja. Yrityksen nimi vaihdettiin Finnish Food Factoryksi. 

— Aluksi olimme yksi meijerin kuudestatoista vuokralaisesta. 

”Olemme laajentuneet jo tiloihin, joille ei pitänyt olla käyttöä vielä tässä vaiheessa.” 

Monen mutkan jälkeen Finnish Food Factory sai ostettua kiinteistön kokonaan itselleen. 

— Se mahdollisti kasvun. Olemme laajentuneet jo tiloihin, joille ei pitänyt olla käyttöä vielä tässä vaiheessa. 

 

Vesilähde 20241008. Finnish Food Factory Kouvola. Tekninen johtaja Miska Autio ja toimitusjohtaja Janne Hirvonen. Kuva Johannes Wiehn.

 

Ei vettä, ei toimintaa 

Elintarviketehtaassa vettä kuluu nykyisin 4 800 kuutiota kuukaudessa. Päivää kohden se tekee 150 kuutiota. 

— Sen verran kuin kolme suomalaista käyttää vettä keskimäärin vuodessa, sanoo Finnish Food Factoryn tekninen johtaja Miska Autio. 

Bisnes on kasvamaan päin. Tänä vuonna liikevaihto on tuplautumassa viime vuoden 6 miljoonasta eurosta. Työntekijämäärä on viisinkertaistunut neljässä vuodessa. 

Tuotantotilojen rakentamiseen ja laitteistoihin on laitettu noin 20 miljoonaa, ja investoinnit jatkuvat. Alkuvaiheessa oleva kasvuyritys on tehnyt viime vuoteen saakka tappiota. Nyt liiketoiminta on voitollista. 

Toimistotilojen seinällä piirretty hirvi sanoo puhekuplassa: ”In co-operation with nature.” Se ei keksi omiaan. Yhtiö on päässyt kokonaan eroon fossiilisista energianlähteistä, ja tehtaan tuotanto on täysin hiilineutraalia. 

”Vesi on toiminnallemme kriittinen hyödyke.” 

Puhdas kouvolalainen vesi on oleellinen osa elintarviketuotantoa. Sitä tarvitaan prosessilaitteiden ja pintojen puhdistuksessa, mutta myös raaka-aineena. 

— Vesi on toiminnallemme kriittinen hyödyke, Autio sanoo. — Meidän ei tarvitse pelätä, että se loppuisi tai ei olisi huippulaadukasta. 

 

Finnish Food Factory 

  • Perustettu vuonna 2020 
  • Pääomistaja Tuomas Kukkonen 
  • Kehittää ja valmistaa tuotteita yritysasiakkaille 
  • Tuotteet: kasvispohjaisia jogurtteja, proteiinijuomia, ruoanvalmistustuotteita ja jälkiruokakastikkeita 
  • Henkilöstö: 47 
  • Liikevaihto vuonna 2024 arviolta 12 miljoonaa euroa 
  • Asiakkaina suomalaisia ruokakauppaketjuja ja kansainvälisiä elintarvikejättejä 
  • Tavoitteena olla Euroopan merkittävin kasvipohjaisten ”meijerituotteiden” sopimusvalmistaja 

Lue tuorein Vesilähde -asiakaslehti täältä.